Üdvözletem sörkedvelők!
Itt a tavasz, éled a természet (Persze, van erre egy sokkal frappánsabb változat, de az a ti képzelőerőtökre bízom :D)! Közelednek azok a napok, amikor már a szabadban élvezhetjük a kedvenc italainkat. Szerencsére sörüzemeink folyamatosan bombáznak az újabbnál újabb főzetekkel, így választék az van, és lesz!
Nagyszerű alkalom ez, hogy kipróbáljunk pár gyümölcsös sört! Jelenleg a kisüzemi sörök már aligha léteznek valamiféle exkluzív, egzotikus vagy meghökkentő adalékanyag nélkül. Most inkább olyan söröket válogattam össze, amik még egészen alapnak számítanak a gyümölcsös sörök között, és már egy jó ideje velünk vannak a piacon.
A fő csapásvonal a meggyes sörök voltak, ezt egészítette ki pár nem megszokott sör-gyümölcs párosítás. De persze nem lenne az igazi, ha csak ilyen „egyszerű’ sörökkel csinálnánk csak tesztet, szóval tekinthetjük ezt egy bejegyzésfolyam első részének, lesz folytatása is, ami csakis a kifejezetten extrém gyümölcsös vonalat fogja szemügyre venni!
Mielőtt belevágnánk a tesztbe, szeretném veletek megismertetni azt a pontozási rendszert, amit mi a boroknál egy kostolón széles körben használni szoktunk. Szerintem ez a rendszer sokkal inkább alkalmasabb, mint pl az untapped 5 pontos rendszere, amiben még magyarázat sincs a pontozás rendszerére. Ott eléggé szűk a mozgástér és sokszor eléggé alaptalannak látom a pontozást.
Ez a skála abszolút, tehát együtt versenyez az összes piacon lévő sör, ártól függetlenül.
Részpontszámok (pl.: 6,3) is írhatók, és ezek azok, amik mutatják a mi saját ízlésvilágunkat a pontozásban.
1-2 pont - Hibás
3 pont – Asztali sör
Hibátlan, de híg és jellegtelen, vagy éppenséggel arctalan tétel. Meg lehet inni, de ehhez rövid az élet.
4 pont – Ok
Felismerhető. Kellemes, de mélység nélküli, hétköznapi nedűk, azonnali fogyasztásra. Nem keressük ezeket, de megiszunk egy pohárral.
5 pont – Tehetség
Karakter, finesz vagy komplexitás terén nyújt annyit, hogy felkeltse az érdeklődést, vagy élvezetesnek tituláljuk. Ha az ár vonzóan alacsony, ezért már visszamegyünk bevásárolni.
6 pont – Szép
Élmény. Stílus, szép és hiánytalan az ünnepi asztalra is kitehető. Ha ilyennel kínálnak vendégségben, boldogok vagyunk.
7 pont – Klasszis
Kiemelkedő. Csúcssör. Gyűjtésre hivatott. A legtöbb esetben már bizonyított.
8 pont – Kivételes
Sör ettől ritkán jobb. Minőség, amit konzisztensen kevesen alkotnak, csak a legjobb főzők képesek produkálni.
9 pont – Csoda
Ha néhanapján nem futnánk bele ilyen Sörökbe, azt mondanánk, hogy elméleti kategória. Életünk végéig emlegetni fogjuk ezt a palackot.
10 pont – Elképzelhetetlen
Ilyen nincs, és mégis.
Primator – Chipper (0,5l)
Alapsör:
lager
Alk%:
2%
Alapanyagok:
Árpa és búza maláta
Zatecky (Saaz) komló
Grapefruit (60%-os gyümölcs oldat)
Már ezektől a adatoktól egy férfi keze megremeg a nyitás pillanatában, és felsejlik a gondolat, hogy kell ez nekem? Kitöltés után nézhetjük a nem létező habot.
Illat:
Egy erősen savanykás grapefruit illattal találkozunk, aminek a hátterében még meglepetésként némi búzamalátás illat is felsejlik.
Aroma:
Ízében egy vizes búzamalátás ízt kapunk egy közepesen intenzív savanykás grapefruit aromával. Érdekes, hogy ilyen alacsony alkohollal azért tudnak malátás jegyeket produkálni a nagyon erős grapefruit savanyú mellett.
Pont:
3,5 pont
St. András – Meggyes sör (0,5l)
Alapsör:
Lager
Alk%:
3,7%
Alapanyagok:
Árpamaláta, meggy sűrítmény (300g/liter)
Illat:
Erősen édeskés meggy kompót illat, egy kevés maláta a háttérben.
Aroma:
Tömény édesség mellett karamelles és malátás kekszes íz. Márkameggyes íz.
Számomra túlságosan geil az egész, emiatt inkább szörp, mint sör, de a hölgyeknek biztosan kedvükre való lehet.
Pont:
4,2 pont
Corner – Sour cherry ale
Alapsör:
Ale
Alk%:
4,1%
Alapanyagok:
Árpamaláta, búza pehely meggy sűrítmény (300g/liter)
Illat:
karamelles meggy, kekszes, malátás
Aroma:
Szájkitöltő, intenzív meggy aromával, a háttérben szépen segíti a búzapehely. Hosszú lecsengés, ami végig tartja a kellemes karamelles máltás ízt. A pehely használat nagyon szép, jól összetartja az aromákat és kellemesen selymessé teszi a kortyot.
Végre egy példa, hogy ami gyümölcsös, az nem feltétlen "maróan" édes. Telt kortyokat és kellemes aromákat rejt magában egy nagyon szép meggy aromával kiegészítve.
Pont:
6,5 pont
First – Belgian cherry
Alapsör:
Ale
Alk%:
4,5%
Alapanyagok:
Árpa és búza maláta, cukor, citromsav, narancshéj, koriander, meggy kivonat, nátrium-benzoát, kálium-szorbát.
Illat:
Édes, túlintenzív meggy illat ezen kívül mást nem igazán sikerült kihámozni.
Aroma:
Itt is szinte elsöprő a meggy jelenléte, nem is nagoyn enged mást az előtérbe.
Lepacsizhatnak a St. András meggyes sörével, csak itt 0,33l-es kiszerelésben kapja az ember kicsit drágábban ugyanazt.
Pont:
4 pont
Mad Scientists – Froot Hopperator
Alapsör:
IPA
Alk%:
6%
Alapanyagok:
Árpa és búza maláta, maracuja.
Illat:
Citrusok, ananász, mangó, maracuja
Aroma:
A maracuja viszi a prémet, és ezzel egy erős savanykás gerincet is ad. De az egész gyümölcs intenzitás közepes, és nem jönnek malátás jegyek, inkább a komlók adnak egy kis segítséget a maracujának.
Pont:
5 Pont
Ugar – Wonder Kompót (Erdei gyümölcs)
Alapsör:
Ale
Alk%:
5%
Alapanyagok:
Búza, pilsner, müncheni, karamell maláta
Hallertau mittelfrüh, simcoe komló
Illat:
Ribizli, feketeszeder,málna ami csak eléggé gyengén jön illatban.
Aroma:
Vizes, savanyú, szőlő
Ugar – Wonder Kompót (Sárgabarack)
Illat:
melegedtével előtűnik egy kicsi édesebb barack illat.
Aroma:
Élesztős, gyenge virágos, barack aroma.
Hát ezen lenne még mit erősíteni főleg, hogy semmi test nincs a gyümölcsök mögött. Semmilyen komlós vagy malátás jegy nem üt át.
Pont:
3 pont
Zip’s – Mango Pale Ale
Alapsör:
APA
Alk%:
5%
Alapanyag:
Árpa maláta, keserű és aroma komló.
Illat:
nagyon erős komló illat, sárgadinnye, mangó
Aroma:
Itt átveszi a szerepet a komló és csak a háttérben fedezhető fel a mangó illeve lecsengésében átvált sárgabarackba az íz.
Erős kezdés után gyenge folytatás. Nagyon kellemes illatokkal fogad az ital viszont a korty mintha elveszett volna valahol.
Pont:
4,2 pont