A mead, azaz a mézsör (vagy mézbor) egy olyan alkoholos ital, melyet fermentálással készítenek; a folyamat során a mézet vízzel felhígítják, majd komlót adnak hozzá. Gyakran ízesítik különféle gyümölcslevekkel vagy valódi gyümölcsökkel, egzotikus és mindennapi fűszerekkel és gyógynövénykivonatokkal is. Alkoholtartalma körülbelül 4 és 20% között mozog, s gyakoribbnak mondhatóak az erősebb főzetek.
Picit megtévesztő a magyar nyelvben, de alapvetően a mead, a mézsör és a mézbor ugyanazt az italt jelentik. Kőbe vésett szabály nincsen, de ha egy mead szén-dioxiddal dúsított, akkor a köznyelv inkább a mézsör szót használja, de gyakran előfordul, hogy természetes úton, az erjedés során kerül az italba CO2, ekkor mégis inkább mézborról beszélhetünk. Az angol nyelv nem különbözteti meg a mézsört a mézbortól, mead-ként hivatkozik rá.
A mézsör meghatározó jellemzője, hogy az ital fermentálható cukortartalmának nagy része a mézből származik, bár ezt kiegészíthetik egyéb malátákkal is. Készül belőle száraz, édes és félédes, valamint csendes, szénsavas vagy természetesen csillogó.
A mead története egészen az ókorig nyúlik vissza: recepteket, feljegyzéseket már a kelet-kínai, egyiptomi és maja kultúrákban is találtak róla, sőt a hunok mondáiban is. Egész Európában, Afrikában és Ázsiában főztek mézsört és fontos szerepet játszott egyes népek mindennapjaiban. A skandináv mitológiában például a költészet mézsörét a bölcs Kvasir véréből készítették el, s aki megízlelte, abból költő vagy tudós lett.
Az 1800-as években kezdett hanyatlani a mead főzés, ezért napjainkban viszonylag kevesen ismerik ezt a fajta italt – bár a kézműves sör forradalma óta szerencsére ismét egyre népszerűbb formája ez a méz felhasználásának és fogyasztásának.
Mivel a mézsör igencsak elterjedt volt még párszáz éve, így rengeteg fajtája van.
- acerglyn – juharszirup hozzáadásával készül
- bilbemel – áfonyával, áfonyalével vagy áfonyavirággal készül
- black mead – feketeribizlis mézsör
- blue mead – fermentálás során speciális gombaspórát adnak a főzethez, ami kék színt kölcsönöz neki
- bochet – égetett, karamellizált mézzel készül
- bochetomel – a karamell mellett gyümölcsöt is tartalmaz, ami lehet bodzabogyó, szeder vagy faeper
- cyser – mézzel és almalével készülő mézsör, de sokszor a ciderek közé sorolják
- hydromel – alacsony alkoholtartalmú mézsör
- melomel – minden olyan mézsör, ami bogyós gyümölcsöt tartalmaz
- metheglin – fűszerekkel, fűszernövényekkel készülő mead; a leggyakoribbak a gyömbér, tea, narancshéj, szerecsendió, koriander, fahéj, szegfűszeg és vanília
- midus – Litvánia tradicionális mézsöre, specifikus fűszerezéssel: szegfűvirággokkal, makkokkal, nyárfa rügyekkel, borókabogyókkal és más gyógynövényekkel átitatva készül
- myod – tradicionális orosz mead
- oxymel – mézzel és borecettel főzik
- red mead – ribizlis mézsör
- Rhodomel – mézből, csipkebogyóból, rózsasziromból vagy rózsaolajból és vízből készül
- Rubamel – málnával készült melomel
- tej/mes – etióp mézsör, vad élesztővel erjesztve és gesho növény hozzáadásával készül
- white mead – fehér színű, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel, esetenként tojásfehérjével főzött mézsör
A mézsörünket ITT találod.
Még több érdekességet szeretnél olvasni a sörökről? Kövess minket a Facebook oldalunkon!