Barion Pixel
Nem titkoljuk, hogy oldalunkon a felhasználói élményének fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
English
Menü

Mead, avagy a mézsör

A mead, azaz a mézsör (vagy mézbor) egy olyan alkoholos ital, melyet fermentálással készítenek; a folyamat során a mézet vízzel felhígítják, majd komlót adnak hozzá. Gyakran ízesítik különféle gyümölcslevekkel vagy valódi gyümölcsökkel, egzotikus és mindennapi fűszerekkel és gyógynövénykivonatokkal is. Alkoholtartalma körülbelül 4 és 20% között mozog, s gyakoribbnak mondhatóak az erősebb főzetek.
Picit megtévesztő a magyar nyelvben, de alapvetően a mead, a mézsör és a mézbor ugyanazt az italt jelentik. Kőbe vésett szabály nincsen, de ha egy mead szén-dioxiddal dúsított, akkor a köznyelv inkább a mézsör szót használja, de gyakran előfordul, hogy természetes úton, az erjedés során kerül az italba CO2, ekkor mégis inkább mézborról beszélhetünk. Az angol nyelv nem különbözteti meg a mézsört a mézbortól, mead-ként hivatkozik rá.

A mézsör meghatározó jellemzője, hogy az ital fermentálható cukortartalmának nagy része a mézből származik, bár ezt kiegészíthetik egyéb malátákkal is. Készül belőle száraz, édes és félédes, valamint csendes, szénsavas vagy természetesen csillogó.

 

A mead története egészen az ókorig nyúlik vissza: recepteket, feljegyzéseket már a kelet-kínai, egyiptomi és maja kultúrákban is találtak róla, sőt a hunok mondáiban is. Egész Európában, Afrikában és Ázsiában főztek mézsört és fontos szerepet játszott egyes népek mindennapjaiban. A skandináv mitológiában például a költészet mézsörét a bölcs Kvasir véréből készítették el, s aki megízlelte, abból költő vagy tudós lett.
Az 1800-as években kezdett hanyatlani a mead főzés, ezért napjainkban viszonylag kevesen ismerik ezt a fajta italt – bár a kézműves sör forradalma óta szerencsére ismét egyre népszerűbb formája ez a méz felhasználásának és fogyasztásának.

Mivel a mézsör igencsak elterjedt volt még párszáz éve, így rengeteg fajtája van.

  • acerglyn – juharszirup hozzáadásával készül
  • bilbemel – áfonyával, áfonyalével vagy áfonyavirággal készül
  • black mead – feketeribizlis mézsör
  • blue mead – fermentálás során speciális gombaspórát adnak a főzethez, ami kék színt kölcsönöz neki
  • bochet – égetett, karamellizált mézzel készül
  • bochetomel – a karamell mellett gyümölcsöt is tartalmaz, ami lehet bodzabogyó, szeder vagy faeper
  • cyser – mézzel és almalével készülő mézsör, de sokszor a ciderek közé sorolják
  • hydromel – alacsony alkoholtartalmú mézsör
  • melomel – minden olyan mézsör, ami bogyós gyümölcsöt tartalmaz
  • metheglin – fűszerekkel, fűszernövényekkel készülő mead; a leggyakoribbak a gyömbér, tea, narancshéj, szerecsendió, koriander, fahéj, szegfűszeg és vanília
  • midus – Litvánia tradicionális mézsöre, specifikus fűszerezéssel: szegfűvirággokkal, makkokkal, nyárfa rügyekkel, borókabogyókkal és más gyógynövényekkel átitatva készül
  • myod – tradicionális orosz mead
  • oxymel – mézzel és borecettel főzik
  • red mead – ribizlis mézsör
  • Rhodomel – mézből, csipkebogyóból, rózsasziromból vagy rózsaolajból és vízből készül
  • Rubamel – málnával készült melomel
  • tej/mes – etióp mézsör, vad élesztővel erjesztve és gesho növény hozzáadásával készül
  • white mead – fehér színű, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel, esetenként tojásfehérjével főzött mézsör

 

A mézsörünket ITT találod.

Még több érdekességet szeretnél olvasni  a sörökről? Kövess minket a Facebook oldalunkon!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blogpost