Nem titkoljuk, hogy oldalunkon a felhasználói élményének fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
A mézsörök és mézborok (angolul: mead) méz és víz együttes erjesztésével készült, a magas cukortartalom miatt általában kiugró alkoholfokkal rendelkező italok.
Picit megtévesztő a magyar nyelvben, de alapvetően a mézsör és a mézbor ugyanazt az italt jelentik. Kőbe vésett szabály nincsen, de ha egy mead szén-dioxiddal dúsított, akkor a köznyelv inkább a mézsör szót használja, ha nincsen benne CO2, akkor mézborként hivatkoznak rá. Amennyiben természetes úton, az erjedés során kerül az italba CO2, a köznyelv (gyöngyöző) mézborként hivatkozik az adott italra. Az angol nyelv nem különbözteti meg a mézsört a mézbortól, mead-ként hivatkozik rá.
Több mint 20 változata létezik, közös jellemzőjük a rendkívül édes ízvilág. Pár ismertebb stílus:
Melomel
Gyümölcs hozzáadásával készült mézsör.
Bragott
Olyan mézsör melynek alapja cefrézett árpamaláta és méz. Ha szeretnénk szabályokat felállítani, talán a bragott amit leginkább mézsörnek hívhatnánk. Az első egyiptomi sör is valószínűleg ilyen típus volt.
Cyser
Méz és alma vagy almalé együttes erjesztésével készült mézsör.