Sokunk kedvencévé vált már, bár úgy gondoljuk, hazánkban még mindig indokolatlanul ismeretlen a legtöbb ember számára.
Legnépszerűbb savanyú sörtípusok a Berliner Weisse, Gose, Gueuze és a Lambic, emellett készítenek még savanyított IPA-kat és Stout-okat is.
A Berliner Weisse egy alacsony alkoholtartalmú, német eredetű savanyú sör, amely búzasör alapú és tejsav baktériummal erjesztett. Nagyon sok esetben gyümölcsök hozzáadásával készítik, de az is előfordul, hogy a készítés során felhasznált termésekkel együtt szervírozzák.
A Gose egy tradicionális német sós-savanyú sör. A típus nevét a németországi Gose folyó adta, mivel a folyó só és ásványi anyag tartalma igen magas volt a környékbeli sóbányáknak köszönhetően, így a belőle főzött sör sóssá vált, ez adta egyediségét.
Lambic típushoz tartoznak azok a belga spontán erjesztéssel készített sörök, amelyeket sokszor hordókban (tölgy, bükk) érlelnek. A típus a gyümölcsös változatai ismerősen csenghetnek. Az egyik a Framboise, mely málnával együtt savanyított sör valamint a Kriek, ami meggy hozzáadásával készül, de ezek mellett igen népszerű alapanyag az alma, szőlő és a szilva is.
A Gueuze is egy belga, spontán erjesztett savanyú sörtípus, amely több évjáratú lambic keveréke, mondhatni ezeknek a csúcsa. Itt a frissebb lambicot (~fél éves) keverik öregebb (2-3 éves) lambic sörökkel. Ezt a folyamatot nevezzük
blendelésnek. Ezek után a sört palackba töltik és mivel a friss lambicban még van élő élesztő és maradék cukor, megkezdődik a másodlagos erjedés, ami általában 1 évig tart.
A legnépszerűbb és egyben legnagyobb savanyú sörök főzdéi a 3 Fonteinen, Tilquin, Cantillion, Boon, Hanssens és nagy örömünkre szolgál, hogy hazánkban is egyre többen készítik ezeket.
Kóstoltál már ilyen típusú sört? Mi a véleményed róla?