Alig néhány éve annak, hogy a piacon kapható alkoholmentes söröket csupán az „igazi” sörök szomorú mellékzöngéjeként tartották számon. A sokszor íztelen, lapos, vizes italokat érthető módon senki nem fogyasztotta szívesen, sőt, egyes körökben kínosnak tartották, ha az estét alkohol nélkül akartuk átvészelni.
Napjainkban azonban az alkoholmentes sörök példátlan fellendülést élnek át a világpiacon.
Ennek egyik oka, hogy az emberek tudatosan kevesebb alkoholt kezdtek fogyasztani, ami arra kényszerítette az olyan multinacionális sörgyártó vállalatokat is, mint az AB-Inbev, a Heineken és a Carlsberg, hogy beruházzanak az igényesebb „józan” változatok kutatásába és előállításába.
Mégis, a kisebb kézműves sörfőzdék – akiket a profit helyett inkább a szenvedély motivált – azok, amelyek a legnagyobb javulást érték el az alkoholmentes sörök és lágerek minőségében és ízében.
Az alkoholmentes sörök már korántsem csak a száraz január halovány, kellemetlen kísértetei, s nem csupán másnaposok, sofőrök vagy terhes emberek részére készülnek. Az elmúlt néhány évben sokszorosára nőtt az alkoholmentes alternatívákat választó fogyasztók száma, s amíg például a fiatalok 8-10 éve még szégyellték, ha lemondtak egy sörről, ma már különösen az új generációk érdeklődnek az alkoholmentes opciók iránt, hogy megóvják testi és lelki egészségüket.
Korábban egyértelmű volt, hogy ha az alkoholmentes sör választása komoly áldozattal is járt: a lerészegedés kábulatának elhagyása mellett a sör ízéről is le kellett mondani. Ez azonban az utóbbi években megváltozott, köszönhetően az új technológiáknak, amelyek lehetővé teszik a sörfőzők számára, hogy alkohol nélkül is jó ízű sört készítsenek. Azoknak a sörrajongóknak, akik az IPA-k és a porterek mély zamatára vágynak az alkohol terhei nélkül, az új sörfajták telitalálatok lesznek.
A váltás többek között a vákuumpárologtatás, a szűrés és más technikák terén elért újításoknak köszönhető, amelyek lehetővé teszik a sörfőzők számára, hogy kivonják az alkoholt a sörből, miközben az ízét, aromáit nagyrészt érintetlenül hagyják.
Hogyan lehet tehát jó alkoholmentes sört készíteni?
Ahhoz, hogy egy sör alkoholmentesnek minősüljön, az uniós jogszabályok szerint 0,5%-nál kevesebb alkoholt kell tartalmaznia. Az sörfőzőknek mostanra számos módszer áll rendelkezésükre, hogy elérjék ezt a célt, az élesztő és a gabonafélék használatának finomhangolásától kezdve az alkohol vákuumos elpárologtatással történő kivonásáig.
A sörfőzők képesek csökkenteni a sör nyomását és hőmérsékletét annak érdekében, hogy az alkohol gyakorlatilag elpárologjon. Alacsony nyomáson a víz alacsonyabb hőmérsékleten forr – a sörfőzők pedig ugyanezt az elvet használják arra, hogy az etanolt (azaz a sörben lévő alkoholt) nagyobb hő felhasználása nélkül távolítsák el.
Az etanol általában 78,3°C-on forr, de vákuumnyomás alatt ténylegesen el tudják érni, hogy körülbelül 20°C-on elpárologjon.
Más módszerek közé tartozik az erjedés visszafogása, így az alkohol tulajdonképpen egyáltalán nem is képződik. A sörfőzők könnyen beszerezhetnek olyan módosított élesztőket, amelyek nem bontják le a malátacukrot, a sör fő cukorfajtáját – így ha az élesztő nem képes megemészteni a malátacukrot, akkor nem tud etanolt előállítani.
Ahogy az alkoholmentes sör egyre finomabb lesz, egyre többen is vásárolják.
Ma már számos alkoholmentes sör ugyanolyan jó – sőt, esetenként jobb is – mint az „igazi” sörök. Az alkoholmentes opciók már rég nem olyan ízűek, mint az ázott kartonpapír vagy a lapos, vizes, hígított lager, amelynek nincs semmi említésre méltó ereje, hanem lenyűgöző fejtartással, pazar kortyérzettel és olyan testtel büszkélkedhetnek, amely vetekszik a „teljes zsírtartalmú” sörökkel.
Alkoholmentes söreinket IDE kattintva találod!
Itt az ideje tehát, hogy elfelejts mindent, amit az alkoholmentes sörökről eddig tudni véltél – ezek a mentesek legalább olyan nagyszerűek, mint annak reménye, hogy nem leszel másnapos. Ízletesek, testesek és magabiztos aromájúak, így nem kell úgy érezned, hogy lemaradsz valamiről, ha mellettük döntesz.
Melyik a kedvenc alkoholmentes kézműves söröd?