Leírás és Paraméterek
A széria második tagja az idei, jubileumi X. Borefts Bier Festival-ra készült. Minden évben a szervezők (Brouwerij de Molen) megadnak egy tematikát, ami alapján a meghívott sörfőzdéknek el kell készíteniük egy dedikált sört a fesztiválra. Idén egy stout-ot kellett készíteni, amihez 9 különböző alapanyagot (maláta, komló, élesztő) megadtak a szervezők, de a tizediket nekünk kellett kiválasztani.
Végül némi gondolkodás és tervezés után a kékfrankosra esett a választásunk, így a soproni Pfneiszl Birtok - Pfneiszl Estate-tel együttműködve dolgoztuk ki a receptet. A Premium Selection Kékfrankos vörösborukból is adagoltunk egy bizonyos mennyiséget a sörhöz, továbbá négy darab 225 literes szintén kékfrankos hordóba is eltettük pihenni néhány hónapra az italt.
A végeredmény pedig egészen pazar lett. Mélyfekete szín, masszív bézs habkoronával. Iszonyú sűrű és selymes textúra, lágy szénsavtartalommal. Pörkölt árpa, étcsokoládé és a kávé illatban és ízben egyaránt dominál, de a kékfrankos gyümölcsös (vörösbogyós) savassága rendkívül jól ellenpontozza az alkoholos-malátás édességet.
Az Imperial Stout alkoholosabb, szárazabb, csokisabb a sima stouthoz képest, rendkívül gazdag, édes, telt malátajelleggel. A keserűség származhat pörkölt malátákból vagy komló hozzáadásából. Eredetileg az Orosz cári családnak szánták.
A Stout a porter szárazabb, sötétebb, testesebb erősebb leszármazottja. Színben nagyon hasonlóak, a stoutokban azonban sokkal több a karamellizált pörkölt maláta és a kávés ízvilág, valamint édeskésebbek is. A stout szó első ismert használata egy 1677-ben keltezett, az Egerton Manuscripts-ban talált dokumentumban, amely a sör erősségére utal. 1721-ben használták először a porter nevet egy pörkölt malátával készült sötétbarna sör leírására. A porterek hatalmas népszerűsége miatt a sörfőzők többféle erősségben készítették őket. Az erősebb, jellemzően 7 vagy 8 %-os alkoholtartalmú söröket "stout porter"-nek nevezték, így a stout és a porter története és fejlődése összefonódott.
Ha szeretnél többet megtudni erről a sörstílusról, nézd meg YouTube videónkat!
Porterek és Stoutok közötti különbségek
Legyél sörszakértő YouTube tanfolyamunkkal!
23db rövid, de tartalmas videónk segítségével komoly tudásra tehetsz szert!
Beerselection Sörsuli